Bitvavo of Binance? Welke exchange is beter? (2022)

Onderzoek van AFM wijst uit dat ruim 1,2 miljoen mensen in crypto geïnvesteerd heeft. Het gaat om ongeveer 8 procent van de Nederlandse bevolking; dat is behoorlijk veel dus. Heb je zelf ook interesse om in crypto te handelen? Dan zou je eerst een account bij een goede exchange aan moeten maken. Twijfel je hierbij tussen Bitvavo of Binance? Dan zit je in dit artikel goed! In dit artikel maak ik een uitgebreide vergelijking tussen Bitvavo en Binance.

In de afgelopen jaren zijn dus veel Nederlanders in crypto gaan investeren. Veel van deze mensen hebben hierbij voor Binance óf voor Bitvavo gekozen. Deze beide brokers zijn populair, hebben veel te bieden en hun zaakjes op orde. Daarbij moet wel vermeld worden dat tussen beide exchanges de nodige verschillen zijn.

In dit artikel zoom ik graag volledig in op deze verschillen. Hierbij deel ik niet alleen feitelijke verschillen, maar deel ik ook mijn eigen bevindingen. Zelf heb ik namelijk jaren geleden al bij beide brokers een account aangemaakt. Ik weet hierdoor als geen ander wat beide brokers te bieden hebben op dit moment.

Wil je graag nu alvast meer weten over één van Bitvavo of Binance? Ik raad je in dat geval graag aan om mijn Bitvavo review of mijn Binance review (deze volgt binnenkort) te lezen. In die reviews lees je alles over deze twee brokers!

Leestijd: 14 minuten


Inhoudsopgave


Bitvavo & Binance uitgelicht

Beide exchanges hebben sowieso één belangrijke overeenkomst: ze bieden dezelfde soort dienst aan. Je kunt bij zowel Bitvavo als bij Binance namelijk cryptocoins kopen, ‘bewaren’ en weer verkopen. Uiteraard is het niet verplicht om de coins te verkopen. Het spelletje is juist om de coins op het juiste moment te verkopen. Wanneer het juiste moment is, weet echter niemand met 100% zekerheid.

Zoals hierboven al aangegeven, bestaan tussen Bitvavo en Binance nodige verschillen. Deze verschillen zijn alleen al zichtbaar in onderstaande stukjes waarin ik beide brokers in het kort uitlicht.

Over Bitvavo

In 2018 zag de broker Bitvavo in onze hoofdstad het levenslicht. Een team van ambitieuze specialisten had een bepaald doel voor ogen. Het doel was om het handelen in cryptocurrency zo makkelijk mogelijk te maken. Om dit doel te bewerkstelligen, wilde men een gebruiksvriendelijk platform online zetten.

Zo geschiedde. In 2018 kwam Bitvavo met de eerste versie van dit gebruiksvriendelijke platform op de proppen. Het platform was niet alleen simpel, maar bracht ook relatief lage kosten met zich mee. Zeker voor beginnende investeerders was het hierdoor interessant om bij Bitvavo een account aan te maken.

Vanaf het moment van lancering is Bitvavo alsmaar gegroeid. Op het moment van schrijven heeft deze broker zelfs meer dan 1 miljoen actieve gebruikers. Van origine is het een 100% Nederlandse broker, maar Bitvavo is nu ook in andere landen actief. De focus ligt hierbij wel op uitsluitend Europese landen.


Over Binance

De historie van Binance is anders dan die van Bitvavo. Zo werd Binance niet in ons land gelanceerd, maar in China. In het jaar 2017 hadden enkele knappe koppen in China het idee om een cryptoplatform te lanceren. Zij ontwikkelden dit platform tot in perfectie en gooiden het in China online.

Dit duurde echter niet lang. In China werden strenge regels tegen crypto ingesteld, waardoor Binance de overstap naar een ander land moest maken. Het bedrijf verhuisde naar Japan, maar ook daar ging het al snel niet meer naar wens. Het team van Binance besloot daarom om dit platform op de Kaaimaneilanden in te schrijven. Een opvallend detail waar ik verderop in dit artikel graag uitgebreid op terug kom.

Door de jaren heen is Binance in ieder geval hard gegroeid. Het is zelfs dusdanig hard gegroeid dat Binance het grootste handelsplatform ter wereld is op het gebied van crypto. Binance heeft niet alleen de meeste klanten, maar ook het hoogste handelsvolume ter wereld. Deze twee feiten spreken tot de verbeelding; Binance heeft het nodige te bieden.


Wat zijn de verschillen tussen Binance en Bitvavo?

Kun je beter voor Binance of beter voor Bitvavo kiezen? Dat is de hoofdvraag die in dit artikel centraal staat. Om antwoord op deze vraag te kunnen geven, is het belangrijk om alle verschillen te bespreken. Dat is dan ook precies hetgeen dat ik hieronder ga doen.

Allereerst wil ik het volgende stellen: het is niet verwonderlijk dat beide brokers zo groot zijn geworden. Zowel Bitvavo als Binance hebben namelijk hun zaakjes prima op orde. Je kunt dan ook met een gerust hart bij beide brokers een account aanmaken. Wat voor jóu de beste broker is, hangt echter van je eigen voorkeuren af. Neem daarom goed onderstaande verschillen door.

Focus

Bij beide brokers is een ander soort focus te vinden. Als ik naar Bitvavo kijk, zie ik dat deze broker zich richt op Europa. De broker is ooit in ons land begonnen en in ons land groot geworden. Maar, het team van Bitvavo wilde meer. Om dát te bereiken, heeft men ook de overstap naar andere Europese landen gemaakt. In meerdere Europese landen heeft Bitvavo reeds veel gebruikers gestrikt.

Bij Binance ligt de focus niet alleen op Europa, maar op de gehele wereld. Dat dit de grootste broker ter wereld is, is dan ook te danken aan deze focus. Of eigenlijk het gebrek aan focus; Binance richt zich in principe op elk land op onze aardbol.

Brengt dit verschil een nadeel voor één van beide brokers met zich mee? Nee, dat is niet het geval. Het viel mij alleen op dat beide brokers hun focus op andere landen hebben.


Juridisch

De wereld van crypto is een bijzondere wereld. De wereld was namelijk langere tijd niet gereguleerd, maar daar komt nu wel verandering in. De overheden willen immers meer controle uitoefenen.

Mede daarom is het heel belangrijk om naar de juridische verschillen te kijken. Ik kan gerust stellen dat deze verschillen significant zijn:

 • Bitvavo: zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is Bitvavo in ons land opgericht. Dit betekent dat Bitvavo zich aan de Nederlandse wetgeving moet houden en dat men netjes belasting moet betalen. Juist doordat Bitvavo in ons land ingeschreven staat, is dit een betrouwbare broker.
 • Binance: Binance is niet in zomaar een land ingeschreven, maar op de Kaaimaneilanden. De reden hiervoor is simpel: het belastinggunstige klimaat. Maar, dit brengt ook zijn keerzijde met zich mee. Zo is het bij deze broker niet helemaal duidelijk aan welke wetgeving ze zich moeten houden. Je kunt je bovendien afvragen of het wel moreel verantwoord is om weinig tot geen belasting te betalen.

Als ik puur naar mijn eigen gevoel kijk, geef ik op dit gebied de voorkeur aan Bitvavo. Die broker brengt gewoonweg meer betrouwbaarheid met zich mee. Op juridisch vlak moet men zich bovendien aan meer regels houden; dat komt uiteindelijk de dienstverlening alleen maar ten goede.


Cryptocurrency aanbod

Heb je al enig idee in welke cryptocurrency je wilt investeren? Heb je het idee om gewoon in Bitcoin te investeren? Of wil je juist in de kleinere coins investeren? Als ik naar het aanbod van cryptocoins kijk, zie ik tussen beide brokers een belangrijk verschil.

Bitvavo richt zich namelijk hoofdzakelijk op de grotere cryptocoins. Die coins zijn betrouwbaarder en zijn minder volatiel. Het is hierdoor wel iets minder makkelijk om hier snel veel geld aan te verdienen. In totaal biedt Bitvavo ongeveer 150 tot 175 verschillende cryptocoins aan.

Bij Binance ligt de focus óók op de kleinere altcoins. Deze broker werkt met veel meer partijen over de gehele wereld samen, waardoor het aanbod diverser is. Bij Binance kun je uit wel meer dan 200 verschillende cryptocoins kiezen.

In mijn ogen hebben beide brokers dit prima voor elkaar. Het is vooral een persoonsgebonden keuze of je in de grotere- of kleinere projecten wilt investeren. Overigens is het goed om te weten dat beide brokers regelmatig nieuwe coins aan hun aanbod toevoegen. Als je dit artikel leest, is het aanbod dus mogelijk nóg uitgebreider.

Op deze foto zie je altcoins. Deze zijn te koop bij bitvavo of binance
Crypto

Gebruisvriendelijkheid

Heb je dit artikel tot zover doorgenomen? Dan heb je gelezen dat het team van Bitvavo een specifiek doel voor ogen had. Het doel was om een gebruiksvriendelijk platform te ontwikkelen, zodat het investeren in cryptocurrency een stuk makkelijker zou worden. Niet alleen voor bijvoorbeeld jou, maar ook voor je tante en je buurman.

In dit doel is de broker Bitvavo uiteindelijk heel goed geslaagd. Deze broker heeft namelijk voor een onwijs gebruiksvriendelijk platform gezorgd. Het platform is overzichtelijk, de mogelijke functies zijn direct duidelijk en je ziet in één oogopslag de waarde van je portefeuille.

Het platform van Binance is daarentegen een stuk minder overzichtelijk. Dit platform biedt veel meer functies aan, waardoor het platform automatisch een stuk drukker oogt. Daarbij valt ook op dat de kleurstelling van het platform minder aangenaam is dan bij Bitvavo. Althans; dat is mijn persoonlijke mening.

Al met al geef ik qua gebruiksvriendelijkheid de voorkeur aan Bitvavo. Het platform van Bitvavo is gebruiksvriendelijk, is overzichtelijk en werkt feilloos. Bij Binance heb ik al meerdere keren meegemaakt dat m’n browser min of meer vastliep. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de vele functies die in dit platform ingebouwd zitten.

Op deze foto zie je het bitvavo dashboard
Zeer gebruiksvriendelijk. Helaas verkeerd ingezet op LUNA

Functies

Dat tussen Bitvavo en Binance grote verschillen bestaan, mag inmiddels duidelijk zijn. Eén van de belangrijkste verschillen is terug te vinden in de aangeboden functies.

De functies van/bij Bitvavo zijn stuk voor stuk simpel te noemen. Zeker als je al eerder in cryptocurrency hebt gehandeld, spreekt het platform direct voor zich. Je begrijpt wat de functies inhouden en je begrijpt wat je aan de functies hebt.

Bij Binance is dat compleet anders. Op het platform van Binance kun je namelijk uit veel functies kiezen. uit heel veel functies zelfs. Dit gaat ten koste van de gebruiksvriendelijkheid, maar biedt dus wel meer mogelijkheden. Zo is het bij Binance mogelijk om met vormen van een hefboom te handelen, om te handelen op margin en om te handelen in futures.

Qua functies is Binance dus vele malen uitgebreider. Maar, staat uitgebreider hierbij gelijk aan beter? Daar kan over gediscussieerd worden. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het gemak van Bitvavo, ook omdat ik alle functies van Binance niet gebruik.

Wil je echter op een complexe manier in crypto kunnen handelen? Dan is de keuze voor Binance een stuk logischer. Doordat je op meerdere manieren bij Binance kunt handelen, biedt dit platform meer mogelijkheden. Om hier optimaal van te genieten, zou je echter wel over de nodige kennis moeten beschikken.

Op deze foto zie je het binance dashboard
Binance dashboard

Doelgroep

Dat beide brokers andere functies aanbieden, is wat mij betreft logisch te verklaren. De doelgroep waar deze brokers zich op richten, is namelijk verschillend.

Bij Bitvavo ligt de focus op de beginnende handelaar. Op de handelaar die nog niet eerder in crypto gehandeld heeft, maar dat nu graag op een simpele manier wil doen. Hier is het platform volledig op aangepast, inclusief de enigszins beperkte functies.

Bij Binance ligt de focus juist op de ervaren handelaar. Als je al enige ervaring met de handel in crypto hebt, begrijp je dit platform ongetwijfeld direct. Mocht je echter een beginnende handelaar zijn, oogt het platform van Binance mogelijk als abracadabra voor je.

Op dit gebied bestaat geen goed of fout. Wat de juiste broker voor jou is, hangt dus vooral van je kennisniveau af.


Kosten

Wil je zoveel mogelijk geld met cryptocurrency verdienen? Dan doe je er verstandig aan om je goed te verdiepen in deze wondere wereld. Je moet begrijpen wat de verschillende termen inhouden en je moet je emoties onder controle zien te krijgen.

Verder is het wenselijk dat je de handelskosten zo laag mogelijk houdt. Als je van de laagste handelskosten wilt profiteren, zit je bij zowel Bitvavo als bij Binance goed. Beide brokers hanteren namelijk interessante kosten, waardoor je je rendement zo hoog mogelijk kunt krijgen.

Maar, tussen beide brokers zitten op het gebied van kosten wel verschillen. Zo verschilt de manier van berekenen van de kosten per broker. Ook is het goed om te weten dat beide brokers juist voor de grotere spelers interessant zijn. Naarmate je meer geld via het platform verhandelt, krijg je namelijk korting op de kosten.

Graag wil ik je het volgende aanraden: bestudeer de website van beide brokers goed. Op de websites lees je namelijk meer over de kosten, maar dit is lang niet altijd even transparant. Ik heb het daarom hierboven zo simpel mogelijk uit proberen te leggen. Mocht je graag de kosten zo laag mogelijk willen houden, zit je bij Binance net iets beter. Maar, Bitvavo is op andere punten weer (een stuk) beter. Het is dus aan jou om de juiste balans voor jezelf te vinden.

Bitvavo Kosten:

Op deze foto zie je de bitvavo kosten

Ga nu naar de website van Bitvavo voor meer informatie


Binance Kosten:

Op deze foto zie je de binance kosten

Ga nu naar de website van Binance voor meer informatie.


Klantenservice

Zeker als je nog niet eerder in crypto geïnvesteerd hebt, is de kans op vragen vrij groot. Als je met een vraag zit, wil je uiteraard wel goed geholpen worden. Met beide klantenservices heb ik inmiddels ervaring, dus ik kan je hier alles over vertellen.

Bij Bitvavo is de klantenservice bijna volledig perfect. Zo spreekt het mij aan dat je op meerdere manieren in contact kunt komen met de klantenservice van Bitvavo. Daarnaast is het ook ideaal dat je altijd een Nederlandssprekend persoon aan de lijn krijgt.

Bij Binance is dat echter niet het geval. Dit is een internationale speler, waardoor de voertaal Engels is. Mocht je aan de klantenservice van Binance een vraag willen stellen, zou je dus in het Engels moeten communiceren. Met name als je een complexe vraag hebt, is dit niet even handig.

Aan de andere kant is de klantenservice van Binance wel beter te bereiken. Zo kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week met deze klantenservice contact opnemen. Bij Bitvavo kun je alleen op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur contact opnemen. Wat spreekt jou meer aan?

Wat mij betreft is de klantenservice van beide brokers prima. Wil je uitsluitend in het Nederlands communiceren? Dan is Bitvavo de betere optie. Wil je ook midden in de nacht contact op kunnen nemen? Dan is Binance de betere optie.


Betrouwbaarheid

Ga je met het nodige geld in crypto investeren? Dan wil je dit uiteraard op een veilige manier doen. Alleen al om die reden is het belangrijk om voor een betrouwbare broker te kiezen. Deze beide brokers zijn betrouwbaar, maar er bestaan wel forse verschillen.

Bitvavo heeft alle zaakjes in ieder geval op de orde. Deze broker heeft bijvoorbeeld een vergunning van de Nederlandsche Bank, waardoor de broker niet zomaar om kan vallen. Bij Binance is dat wel anders. Deze broker is immers op de Kaaimaneilanden gesetteld; je kunt je hierbij afvragen of dit positief is voor de betrouwbaarheid.

Daarbij is mij ook opgevallen dat de beoordelingen over Bitvavo een stuk populairder zijn. Als je nu naar de website van Trustpilot gaat, zie je over Binance de nodige negatieve beoordelingen. Veel van die beoordelingen hebben betrekking op de matige betrouwbaarheid. Een belangrijk aandachtspunt dus.


Staking

Liet je 10 jaar geleden geld op je spaarrekening staan? Dan kreeg je hier rente over. Door niks met je geld te doen, kon je dus extra geld verdienen. Dat is bij een spaarrekening nu echter niet meer van toepassing.

Op cryptocoins kun je echter wel rente krijgen. In de wereld van cryptocurrency heeft dit de term ‘staking’ gekregen. De manier waarop beide brokers staking aanbieden, is verschillend:

 • Bitvavo: bij Bitvavo kun je meerdere coins in je wallet laten staan, waarover je rente ontvangt. De coins zijn wel altijd vrij opneembaar. Je kunt de coins dus verkopen wanneer je wilt.
 • Binance: bij Binance kun je ook meerdere coins in je wallet laten staan. Je moet hierbij echter wel een bepaalde periode aanvinken. Dit kan bijvoorbeeld 30, 60 of 90 dagen zijn. Tijdens deze periode zijn de cryptocoins niet opneembaar. Je kunt je coins tijdens deze periode dus níet verkopen.

Mijn ervaringen met beide brokers

Welke broker spreekt jou op dit moment het meeste aan? Het is absoluut lastig om een keuze te maken, aangezien beide brokers zo hun eigen voor- en nadelen hebben. Graag deel ik over beide brokers hieronder nog mijn bevindingen.

Bitvavo

Het platform van Bitvavo is in mijn ogen perfect voor de beginnende handelaar. Het aanmaken van een account is simpel, de gehele website is in het Nederlands en de website is erg overzichtelijk. Juist door deze overzichtelijkheid is dit de meest gebruiksvriendelijke exchange van dit moment.

Verder spreekt de betrouwbaarheid en de juridische kant mij erg aan. Bitvavo staat in ons land ingeschreven, waardoor je zeker weet dat dit platform zich aan de wetgeving moet houden.

Ook heeft dit platform een goede naam opgebouwd, is de support geweldig en geniet je van de nodige mogelijkheden. Mijn ervaringen zijn dan ook heel positief.

Hieronder de Bitvavo Trustpilot:


Belangrijkste voor- en nadelen van Bitvavo:

 • Ideaal voor beginners
 • Bijzonder gebruiksvriendelijk
 • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank
 • Volledig Nederlands, inclusief de klantenservice
 • Mogelijkheid tot staking
 • Fijn in gebruik
 • Niet alle kleine cryptocoins worden aangeboden
 • Hogere kosten

Binance

Bij Binance lijkt een duidelijke kentering zichtbaar. Lange tijd was ik erg enthousiast over deze broker, maar dat is in de afgelopen periode veranderd. Zo spreekt het mij absoluut niet aan dat deze broker op de Kaaimaneilanden ingeschreven staat.

Ook valt het mij op dat meer en meer mensen negatief over deze broker praten. Dit geeft toch aan de broker de zaakjes steeds minder op orde heeft.

Mocht je veel waarde aan je eigen veiligheid én de veiligheid van je geld hechten, kun je je dus afvragen of Binance de perfecte broker voor je is. Heb je al veel ervaring met het investeren in cryptocurrency en op zoek naar net wat meer cryptomunten? Dan is Binance absoluut een prima optie voor je.

Daarnaast hoef je uiteraard niet te kiezen, je kan ook bijvoorbeeld gewoon bij beide een account aanmaken aangezien dit toch gratis is.

Hieronder de Binance Trustpilot:


Belangrijke voor- en nadelen van Bitvavo:

 • Ideaal voor ervaren beleggers
 • Indrukwekkend aanbod van coins
 • Erg goedkoop
 • Biedt veel (extra) functies aan
 • Ongekend handelsvolume
 • Minder fijne klantenservice
 • Ingewikkelder
 • Niet geregistreerd bij De Nederlandsche Bank

Mijn persoonlijke favoriet: Bitvavo

Al met al ben ik over Bitvavo meer te spreken. Deze exchange is betrouwbaar, biedt een prima support aan, biedt voldoende cryptocoins aan en hanteert lage kosten.

Dat de broker in Nederland ingeschreven staat, maakt voor mij het totaalplaatje compleet. Graag wil ik je daarom aanraden om zo snel mogelijk een gratis account bij Bitvavo aan te maken. Veel plezier & succes met het investeren in cryptocurrency.

Of lees nu mijn uitgebreide Bitvavo Review.

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie